Forum www.wnozczik.fora.pl Strona Główna www.wnozczik.fora.pl
Forum Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

OTŻ, piatek 26.09.08, wyklad 1
Idź do strony 1, 2  Następny
 
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.wnozczik.fora.pl Strona Główna -> Archiwum / Studia / Materiały
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hubi
Administrator
Administrator


Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 801
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:30, 08 Paź 2008    Temat postu: OTŻ, piatek 26.09.08, wyklad 1

SUROWCE SPOZYWCZE

Warzywa i owoce

Wartosc odrzywcza

- Warzywa i owoce stanowoia bardzo duza i roznorodna grupe, tak pod wzgledem rodzajow i odmian jak i jadalnych czesci roslin
- Podzial na owoca i wazywa ma charakter praktyczno-uzytkowa:
*niektore botaniczne owoce sa zaluczane do warzyw (np. pomidor)
* czesc roslin nie bedac.... (przekrecony slide)

Duza wartosc biologiczna owocow i warzyw wynika glownie z:
- zawarosci witamin zwlaszcza C
- skladniko mineralnych
- wlokna pokarmowego (blonnik)
- bioflawonoidow
- kwasow organicznych

Charakterystyczna dla skladu chemicznego warzyw i owocow jest duza zawartosc wody, okolo 80%-90%, a w pomidoracj i ogorkach dochodzi nawet do 95%-96%

Sucha mase okreslamy jako substancje po wysuszeniu wody. W suchej masie jest najwiecej wegkowodany (4%-12%). Znikome tluszcze (0,3%-0,4%) i bialka (0,4%-2%). Wyjatkiem jest roslina straczkowa w ktorej biaklo przekracza 20%, i soja w ktorej tluszcze przekraczaja 20% zawartosci.

Weglowodany podstawowy skladnik wystepujacy jako monosacharydy ok 70% (glukoza i fruktoza), Disacharydy i wielocukry

Funkcje :
- zrodlo energii dla centralnego ukladu nerwowego
- ulatwiaja gospodarke bialkami i lipidami
- funkcja budulcowa
- rola w gospodarce wodnej

Naleza:
- blonnik (nieprzyswajalny)
- niezbedna obecnosc w pozywieniu blonnika, usuwa zle substancje o charakterze nieporzadanym

Spozywanie blonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotor, przyspiesza trawienie.
Blonnik znajduj sie miedzy innymi w porzeczkach, agrescie, chrzanie i pietruszce.

Witamina C
Rosliny i zwierzeta maja zdolnosc syntezy witaminy C (czlowiek, nietoperze i inne naczelne nie)
Zapotrzebowanie to ok. 75-100 mg/dobe
PRZYJMOWANE STALE
wielokierunkowe dzialanie

Funkcje:
- pomaga utrzymac prawidlowy stan substancji miedzykomurkowych
- pobudza wzrost i sprawnosc komorek
- usuwa zly cholesterol LDL, dodaje dobry HDL
- wspomaga uklad nerwowy
- przeciwutleniacz naturalny
- eliminuje wolne rodniki
- zwalcza nowotwory (w tym przypadku koneczne spozycie ok, 200 mg/dobe)

Jedynie kiwi, pomarancza lub porzeczki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na sporzycie.

Karotenoidy
Podzial:
-karoteny: Beta karoten, Alfa Karoten, Likogen
- ksantofile, luteina, i tego trzeciego nie moge rozczytac Very Happy

Funkcje:
- silne wlasciosci przeciwutleniajace
- usuwa wolne rodniki
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka pluc

Sa zawarte w (kolejnosc od najwiecej):
1. morele, brzoskwinie, melony, mango, nektarynki
2. marchew, dynia, żolte pomidory, papryka
3. szpinak, kalafior, brokuly, salata
4. szparagi, groszek, wisnie

Witamina B

naleza m. in. ditiamina, niazyna, foliany. Znajduje sie glownie w morelach

Witamina K

pochodzi z zielonych czesci wazyw

Witamina E
Dobry przeciwutleniacz, wlasciwosci odmlodniajace

Skladniki mineralne
zajmuja okolo 0,1% - 4,4% w suchej masie, mniej w owocach, duzo w warzywach. W warzywach duza ilosc zelaza oraz wapnia (glownie kapustne), megnez w warzywach zielonych i selerze, ptas w pomidorach, selerze i morelach, oraz zelazo, wapn i miedz w jagodach

Flowonoidy
Bioaktywne w duzej ilosci w owocach i warzywach.
Wlasciwosci:
- przeciwzapalne
- uszczelnia naczynia krwionosne
- blokuje wolne rodniki
- przeciwutlenianie
- wysoki poziom sporzycia zapobiega starzeniu sie, miazdzycy i nowotworom

Kwasy jablkowy, cytrynowy, winowy, bursztynowy ulatwiaja utrzymanie wartosci mineralnych. Duza zawartosc w jagodach, mala w warzywach (oprocz pomidorow)

Kapustne:

Podzial:
- glowiasta biala
- glowiasta czerwona
- glowiasta wloska
Lagodzi dzialanie alkoholu, uniwersalne lekarstwo
Zawiera 16 aminokwaso, cukry, celuloze i blonik, witaminy C, A, B1, B2, B6, H, K, P, E oraz substancje mineralne.


To by bylo na tyle Razz Jak ktos ma wiecej moze dozucic Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dorotka
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:04, 08 Paź 2008    Temat postu:

dzięki Smile to się przyda chyba nie tylko mnie:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mariusz K
Black List
Black List


Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 137
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kozienice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:05, 08 Paź 2008    Temat postu:

kapustne: brokuł jarmuż kalarepa kalafior kapusty:biala czerwona,pekińska,wloska,brukselska.wazywa kapustne sa dobrym dealerem wit c i z grupy b a takze wapnia i żelaza,.k***a szkoda ze dopiero dzisiaj wszedłem na ten temat bo widze ze ni chuja nic nie umiem na tego kolosa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anarien
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zielonka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:44, 08 Paź 2008    Temat postu:

Części jadalne:
brokuł - kwiatostan (przed rozwojem pąków)
kalarepa - zgrubienia pędu
jarmuż - blaszki liściowe
kapusta pekińska - głowa z pękiem kwiatowym
kalafior biały, zielony - róża (wielokrotnie rozgałęziona część szczytowa łodygi)
kapusta brukselska - silnie skrócone pędy boczne tworzące główki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hubi
Administrator
Administrator


Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 801
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 11:48, 09 Paź 2008    Temat postu:

I o to chodzi Smile Jak tak kazdy dozuci swoje 3 grosze to bedziemy mieli caly wyklad tutaj Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna1305
Admin Maila
Admin Maila


Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legionowo
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:22, 09 Paź 2008    Temat postu:

na jakiego przepraszam znowu kolosa?!?!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hubi
Administrator
Administrator


Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 801
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 17:34, 09 Paź 2008    Temat postu:

przeszla taka plotka Razz Jesli bedzie do w sobote na cwiczeniach wiec stwierdzilem ze zamiast wierzyc plotkom zapytam sie w piatek na wykladach
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna1305
Admin Maila
Admin Maila


Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legionowo
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:37, 09 Paź 2008    Temat postu:

omg..proszę..tylko nie kolos ;(
Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hubi
Administrator
Administrator


Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 801
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 17:41, 09 Paź 2008    Temat postu:

skads znam ten bol Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anetii20:)



Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:37, 10 Paź 2008    Temat postu:

i jak mamy tego kolosa jutro? mam nadzieje ze nie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Piętek



Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:01, 10 Paź 2008    Temat postu:

Mamy niestety. I to z tego co było dziś i ostatnio + warzywa strączkowe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anecia



Dołączył: 06 Paź 2008
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:15, 10 Paź 2008    Temat postu:

no to niedobrze. a co dzis na wykladach było?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hubi
Administrator
Administrator


Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 801
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:35, 10 Paź 2008    Temat postu:

Tkanki miesniowe... i o miesie... i na c**j mi wiedziec kiedy prosiak zmienia sie w wieprza?!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kluska



Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 14:45, 11 Paź 2008    Temat postu:

Witajcie ,mam prośbe napiszcie mi jak wrócicie juz z wykładów czy dzisiaj grupa trzecia miała wszystkie cwiczenia i wykłady bo nie mogło mnie być więc chce wiedziec czy ze wszsytkiego coś było,pozdrawiam cieplutko Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna1305
Admin Maila
Admin Maila


Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legionowo
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 8:36, 13 Paź 2008    Temat postu:

wszystko było
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.wnozczik.fora.pl Strona Główna -> Archiwum / Studia / Materiały
Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin