Forum www.wnozczik.fora.pl Strona Główna www.wnozczik.fora.pl
Forum Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

mikrobiologia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wnozczik.fora.pl Strona Główna -> Kolokwia, Sesje i Cwiczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cyma



Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:40, 01 Paź 2009    Temat postu:

jutro?? skąd ten pomysł?? gdzie to słyszałas ze jutro??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mackoostry



Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: RADOM
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:32, 04 Paź 2009    Temat postu:

Poprawka w przyszła sobote ?

Pamieta ktos pytania ?


Ostatnio zmieniony przez mackoostry dnia Nie 12:53, 04 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olud
Administrator
Administrator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 444
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 9:50, 05 Paź 2009    Temat postu:

egzamin z mikrobiologii:
10.10.09(sobota), godz. 10.00
bud 37, aula 2
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mackoostry



Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: RADOM
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 12:35, 05 Paź 2009    Temat postu:

Pytania ktos pamieta ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anetii20:)



Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:03, 05 Paź 2009    Temat postu:

Zatrucia typu toksykoinfekcji i co je odróżnia od intoksykacji
ma ktoś odpowiedz na to pytanie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mackoostry



Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: RADOM
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 17:59, 05 Paź 2009    Temat postu:

a masz inne pytania Very Happy

Ja pamietam

1.Wymień czynniki środowiskowe
2.Opisz 2 gamma + 2 gamme - i 2 mlekowe
3.Opisz plesnie a co je rozni od.....
4.To to co napisalas
5..... ?


Ostatnio zmieniony przez mackoostry dnia Pon 18:00, 05 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martusia



Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łosice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:39, 06 Paź 2009    Temat postu:

Charekterystyka termicznej metody utrwalania żywności
Zepsucia żywności o niskiej zawartości wody czy jakoś tak Rolling Eyes

Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym - toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu



Toksykoinfekcje są następstwem spożycia wraz z pokarmem drobnoustrojów zdolnych do wywołania zatrucia. Mogą się one również namnażać w przewodzie pokarmowym, w którym wydzielają toksyny. Tego typu zatrucia wywołuje wiele drobnoustrojów (ponad 20 gatunków), wśród których najliczniej reprezentowane są bakterie z rodziny Enterobacteriaceae i należą tu wszystkie pałeczki (z wyjątkiem S. typhi i S. patatyphi A, B i C) pałeczki Shigella (z wyjątkiem S. shigae), patogenne Escherichia coli, a także Yersinia enterocolitica, Bacillus cereus, Clostridium perfringens typ A i C, Vibrio parahaemoliticus, Pseudomonas aeruginosa, Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, Aeromonas hydrophila i Plesiomonas shigelloides.

Przyjmuje się, że do wystąpienia toksykoinfekcji jest konieczne wtargnięcie do organizmu bakterii w stanie żywym.


Ostatnio zmieniony przez martusia dnia Wto 9:57, 06 Paź 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anetii20:)



Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:30, 06 Paź 2009    Temat postu:

dzieki martuś Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martusia



Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łosice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:56, 06 Paź 2009    Temat postu:

Nie ma sprawy Wink

Ostatnio zmieniony przez martusia dnia Wto 10:56, 06 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mackoostry



Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: RADOM
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 11:10, 06 Paź 2009    Temat postu:

Martuś a nie znalazlas gdzie innych pytan ktore byly w poprzednich latach i ktore moga sie powtorzyc lub wogole jakis pytan ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martusia



Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łosice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:17, 06 Paź 2009    Temat postu:

Pytania z egzaminu z Mikrobiologii Żywności 2007-02-09
(studia zaoczne, egzamin z dr Hanną Haberową)




1. Wymień czynniki wpływające na rozwój drobnoustrojów
2. Sposoby odżywiania się drobnoustrojów, wyjaśnij pojęcia:
a. autotrofy
b. heterotrofy
c. auksotrofy
d. prototrofy
e. saprofity
3. Czynniki zwiększające i zmniejszające termoodporność bakterii.
4. Na wybranych przykładach omów bakterie przetrwalnikujące (fizjologia, morfologia, rodzaje, itp.)
5. Drobnoustroje G- (rodzaje, morfologia, fizjologia, itp.)
6. Drożdże (fizjologia, morfologia, itp.)
7. Omów zatrucia pokarmowe typu intoksykacji, na kilu przykładach, jakie drobnoustroje powodują.
8. Bakterie fermentacji mlekowej (gatunki, morfologia, fizjologia, itp.)
9. Na kilku przykładach wyjaśnij proces biosyntezy.
10. Metody usuwania i niszczenia drobnoustrojów.

Szukać trzeba w materiałach na gmailu tam też są jakieś pytania z poprzednich lat
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mackoostry



Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: RADOM
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 13:22, 06 Paź 2009    Temat postu:

dzieki Wink

Ma ktos odpowiedzi na te pytania:

Czynniki zwiększające i zmniejszające termoodporność bakterii.

Na kilku przykładach wyjaśnij proces biosyntezy.

Znaczenie bakterii wskaźnikowych w mikrobiologii żywności

Wyjaśnij znaczenie parametru D i krzywej śmierci


Ostatnio zmieniony przez mackoostry dnia Czw 18:17, 08 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
M***



Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 15:29, 16 Paź 2009    Temat postu: dopytka

Ma ktoś pytania z ostatniego terminu z mikrobiologii, konkretnie te które ona dała;moze ktoś spisał?bo te które juz mamy troche sie różnia. Pytałam Haberową na dopytce będzie pytała z tego co komu poszlo najsłabiej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martusia



Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łosice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:24, 16 Paź 2009    Temat postu:

wpływ niskich temperatur na drobnoustroje
metody utrwalania żywności
metody usuwania i niszczenia drobnoustrojów
drobnoustroje przetrwalnikujące- coś takiego
intoksykacja i toksykoinfekcja różnice
generacja i jej znaczenie w przemyśle
to chyba wszystkie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mackoostry



Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: RADOM
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:20, 16 Paź 2009    Temat postu:

A dla innych jest wkoncu jakis dodatkowy termin tak jak z anatomii czy nie ma ? Czy to juz koniec?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wnozczik.fora.pl Strona Główna -> Kolokwia, Sesje i Cwiczenia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Następny
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13  Następny
Strona 11 z 13

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin